Αναγνώστες

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Burger Yachts Sycara IV

Σε άλλη διάσταση

Ενώ υπάρχουν αναρίθμητα σκάφη που ταξιδεύουν, από την άλλη υπάρχουν πολύ λίγα σκάφη που είναι σε θέση να μας "ταξιδεύουν" διαμέσου των καταστρωμάτων τους σε μία άλλη εποχή ή διάσταση, αυτή της παραμυθένιας. Ένα από αυτά αποτελεί το Sycara IV, ένα πρόσφατο δημιούργημα του αμερικάνικου ναυπηγείου Burger, έμβλημα του οποίου αποτελεί η μεγαλοπρέπεια.

Η σχεδιαστική ομάδα του ναυπηγείου αντί να παράγει ένα επιπλέον σύγχρονο σκάφος που να διέπεται από επιδόσεις και σύγχρονο design, έκανε ακριβώς το αντίστροφο γυρίζοντας το βλέμμα του στο παρελθόν και δημιουργώντας ένα σκάφος που θυμίζει έντονα τα αμερικάνικα προεδρικά γιωτς της δεκαετίας του΄20.

Αναμφισβήτητα το πρώτο πράγμα που θα τραβήξει το ενδιαφέρον είναι η εξωτερική εμφάνιση, που με το δοράτιο στην πρώρα, τον ιστό και το φουγάρο στο ανώτερο κατάστρωμα, την μεγάλη και κομψή υπερκατασκευή με τα μεγάλα παράθυρα στο κύριο κατάστρωμα και την κομψή γάστρα με την στρογγυλεμένη πρύμνη, δεν θυμίζει καθόλου σε μια κατασκευή του σήμερα, παραπέμποντας σε άλλες εποχές.

Δεν χρειάζεται ωστόσο να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί πως το ζητούμενο από ένα τέτοιο σκάφος δεν είναι οι επιδόσεις αλλά η προσφερόμενη άνεση και πολυτέλεια, παράμετροι που ικανοποιούνται απόλυτα στα τρία συνολικά διαθέσιμα καταστρώματα.

Αρχής γενομένης από το ανώτερο, ως απόρροια των μεγάλων του διαστάσεων προσφέρει πλούσιο εξοπλισμό και μεγάλη άνεση στους ναβάτες. Το χαρακτηριστικότερό του γνώρισμα αποτελεί η πισίνα /Jacuzzi που βρίσκεται πίσω από το φουγάρο και πλαισιώνεται από μια βάση που, πέρα από τα σκαλοπάτια, περιλαμβάνει και έναν χρήσιμο χώρο αποθήκευσης. Στο ίδιο επίπεδο και συγκεκριμένα στο πρωραίο μέρος συναντάμε ένα υπαίθριο καθιστικό και στρώματα ηλιοθεραπείας ενώ το πρυμναίο τμήμα φιλοξενεί μία υπαίθρια τραπεζαρία και ένα μπαρ.

Ένα επίπεδο πιο κάτω συναντάμε το κύριο κατάστρωμα το οποίο προκαλεί το ίδιο ραφιναρισμένο συναίσθημα με το ανώτερο. Κατάπλωρα είναι εγκατεστημένος ένας υπαίθριος σταθμός διακυβέρνησης, ο οποίος πλαισιώνεται από δύο καναπέδες ενώ μπροστά του βρίσκεται ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός της άγκυρας. Η πρύμνη, με την σειρά της, εξοπλίζεται με μία υπαίθρια τραπεζαρία η οποία είναι σε θέση να φιλοξενήσει έως οκτώ άτομα, και έναν καναπέ με δερμάτινη επένδυση εφαπτόμενο στην κουπαστή.

Η εκλεπτυσμένη προσωπικότητα του Sycara IV αντανακλάται άμεσα στο εσωτερικό. Κυρίαρχα χρώματα αποτελούν αποχρώσεις των μπλε, καφέ και μπεζ προσφέροντας έναν ναυτικό χαρακτήρα ενώ η ευρεία χρήση ξυλείας, οι κλασσικού σχεδιασμού επιπλοσυνθέσεις και τα ποιοτικά υλικά, δημιουργούν ένα "βαρύ" και μεγαλόπρεπο σύνολο.

Δύο τριθέσιες πολυθρόνες και δύο καναπέδες βρίσκονται στην... υπηρεσία του καθιστικού , πλαισιώνοντας ένα καλαίσθητο ξύλινο τραπέζι που είναι τοποθετημένο στο κέντρο. Τις εντυπώσεις ωστόσο κερδίζει το φωτιστικό που εξυπηρετεί τον χώρο, με το εντυπωσιακό σχήμα και τον ατμοσφαιρικό φωτισμό του.

Πίσω από το καθιστικό βρίσκεται εγκατεστημένο ένα μπαρ, η ευρηματική τοποθέτηση του οποίου συνεισφέρει στην άμεση εξυπηρέτηση τόσο το υπαίθριου όσο και του εσωτερικού καθιστικού.

Όσο για την τραπεζαρία, αυτή είναι τοποθετημένη μπροστά από το καθιστικό και χαρακτηρίζεται από την εξολοκλήρου επένδυσή της με ποιοτική ξυλεία ενώ δύναται να φιλοξενήσει άνετα έως έξι άτομα.

Σε αντίθεση με την πλειονότητα των σκαφών, που θέλει την καμπίνα master στο κατώτερο κατάστρωμα, στο Sycara IV είναι τοποθετημένη στο κύριο κατάστρωμα και διαθέτει περίσσεια πολυτέλεια ενώ εξοπλίζεται, συν τοις άλλοις, με ένα υπέρδιπλο κρεβάτι μεγέθους king size.

Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά σε διαφορετικό κατάστρωμα, αυτή τη φορά στο κατώτερο, βρίσκονται οι υπόλοιπες καμπίνες, τόσο των τριών επιπλέον που προορίζονται για τους φιλοξενούμενους όσο και των τριών για το πλήρωμα.

Αρκετά όμως με το στατικό μέρος της θαλαμηγού. Σειρά έχει η πράξη, δηλαδή η λειτουργία του σκάφους εν πλω. Σε αυτή την περίπτωση, σχετικά με τις ικανότητές του δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης, αφού το αμερικάνικο μοντέλο μπορεί να διασχίσει με άνεση όλες τις θάλασσες του πλανήτη.

Η κατασκευή από αλουμίνιο σε συνδυασμό με την στιβαρότητα την ατράκτου συνεισφέρουν σε μια ποιοτική πλεύση ενώ τα 16.000 λίτρα των δεξαμενών καυσίμων προσφέρουν μεγάλη αυτονομία. Μην περιμένετε όμως γρήγορους πλόες, αφού οι 1.200 συνολικά διαθέσιμοι ίπποι, προσφέρουν μέγιστη ταχύτητα 14 κόμβων με την υπηρεσιακή να φθάνει τους 13 κόμβους. Σε αυτού του είδους όμως τα σκάφη, τον πρώτο λόγο δεν έχουν οι επιδόσεις, αλλά η απόλαυση του ταξιδιού μέσα στο εκλεπτυσμένο περιβάλλον τους.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος: 46μέτρα
Πλάτος: 8,1 μέτρα
Βύθισμα:1,8 μέτρα
Εκτόπισμα: 180 τόνοι
Χωρητικότητα δεξαμενών καυσίμων: 15,894 λίτρα
Χωρητικότητα δεξαμενών νερού: 5,676 λίτρα
Ναυπηγός: Bruce King / Burger Design Team
Αρχιτέκτων εσωτερικών: Ken Freivokh / Burger Design Team
Γεννήτριες: 2x Kohler 80EOZ
Κινητήρες: Caterpillar C18, 2 x 600 ίπποι (448 kW) @ 2.100 σ.α.λ.
Μέγιστη ταχύτητα: 14 κόμβοι
Υπηρεσιακή ταχύτητα: 13 κόμβοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: